Biografija osnivača Davorina Štetnera

Biografija osnivača Davorina Štetnera

Davorin Štetner je poduzetnik i investitor. Predsjednik je Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE te član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović.

Davorin Štetner rođen je 10. studenog 1981. godine u Zagrebu.

S 20 godina u Zagrebu pokreće prvi poslovni projekt – „Kreator studio“ za web dizajn i promociju. U medije ulazi 2005. godine pokretanjem regionalnih novina u Jastrebarskom i okolici. U listopadu 2007. Štetner preuzima visoko zaduženu televizijsku postaju TV Plus. U TV Plus-u obnaša dužnost direktora i glavnog urednika do siječnja 2011. kada se povlači, te prodaje većinski poslovni udio.

Početkom 2011. samostalno kreće u pregovore za dobivanje medijskih prava svjetskog prvenstva Formule 1™ što mu i polazi za rukom te 7.4.2011. potpisuje izravni ugovor s Bernijem Ecclestonom i Formula One World Championship Ltd. Ovime postaje ekskluzivni vlasnik prava Formule 1™ na period od tri godine za teritorij Hrvatske, a tada kao 29-godišnjak, postaje najmlađi privatni vlasnik prava Formule 1™ u svijetu.

Krajem 2011. Kreator uspješno dobiva medijska prava i za najprestižniju jedriličarsku utrku oko svijeta – Volvo Ocean Race™. Još jedan uspjeh u medijskim pravima Kreator potvrđuje akvizicijom Svjetskog motociklističkog prvenstva – MotoGP™ te ostalih premium sportskih prava.

2013. pokreće specijalizirani sportski kanal – Kreator TV koji emitira u gotovo svim kabelskim operaterima u zemlji. Paralelno s pokretanjem kanala Štetner investira i u satelitski i televizijski centar u Jastrebarskom. U 2014. potpisuje ugovore o ekskluzivnoj suradnji s Eurosportom i ostalim velikim televizijskim kućama.

Sredinom 2013. okuplja sve svoje poslovne subjekte i projekte pod zajednički naziv “KREATOR grupa” koja postaje nositelj svih projekata i daljnjih poslovnih aktivnosti.

Uz Formulu 1 – 2011. se počinje interesirati za utrkivanje i auto-sport. Početkom 2012. Osniva trkaću momčad KREATOR RACING TEAM s ciljem utrkivanja u kartingu i inozemnim kategorijama Formule. Već u prvoj godini karting team osvaja naslov Prvaka hrvatske s šest pobjeda u šest utrka. U 2012. Kreator Racing kreće ambicioznije i natječe se u Formuli Renault 2.0 Italia s vozačem Kristijanom Habulinom. U 12 utrka Kreator je ostvario šest postolja uključujući i prvu pobjedu nekog hrvatskog vozača u međunarodnoj seriji formula. Habulin završava kao viceprvak, a Kreator osvaja četvrto mjesto usprkos činjenici da se natjecao samo s jednim vozačem. U 2015. nakon godine pauze Kreator racing ulazi u motocross gdje u prvoj godini osvaja četiri naslova prvaka Hrvatske (timski i tri juniorska).

Sredinom 2008. izabran je kao predstavnik Nacionalne udruge televizija za člana Hrvatskog audiovizualnog vijeća pri Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) – najvažnijem državnom tijelu za film. Dužnost člana Vijeća obnaša do sredine listopada 2011.

2011. postao je članom Upravnog odbora Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) – člana Svjetske automibilističke federacije FIA.

Od 2012. član je Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE u kojoj je od 2014. i član Upravnog odbora, a od ožujka 2015. postaje predsjednikom udruženja.

Od polovice 2015. član je Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Uz sve poslovne projekte Davorin Štetner je avanturist koji je proputovao brojne zabačene zemlje svijeta. S Dvinom Meler i Darkom Dovedanom osnovao je klub za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu „Kairos“. Dosad je proputovao preko 70 zemalja. Autor je dokumentarnog serijala „Skriveni kutovi svijeta“. Čest je gost u televizijskim formatima, a kao predavač sudjelovao je na brojnim skupovima, radionicama i panelima. Uz dokumentarne filmove autor je brojnih putopisa i reportaža u tiskanim medijima i na internet portalima. Serijal „Skriveni kutovi svijeta“ dobitnik je posebnog priznanja za unaprjeđenje tržišnog komuniciranja na FESTU 2009.

U 3. generaciji pilota u Diamond zrakoplovnom centru Varaždin 2006. godine položio je ispit za pilotsku dozvolu „PPL – Private Pilot Licence“ po ICAO standardima (International Civil Aviation Authority) što mu je bio jedan od životnih želja i ciljeva. Isto tako posjeduje i skipersku dozvolu.

Davorin Štetner danas je investitor, vlasnik brojnih projekata i tvrtki te vječiti avanturist.

 

Izdvojeno: 2011. – najmlađi privatni vlasnik medijskih prava Formule 1 u svijetu 2015. – savjetnik predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović u Vijeću za gospodarska pitanja

Ostale funkcije:
Ured Predsjednice Republike Hrvatske
 – član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike, od 2015.
Crane – hrvatska mreža poslovnih anđela, član od 2012., član Upravnog odbora od 2014., Predsjednik od 3/2015.
Hrvatski auto i karting savez (HAKS), član Upravnog odbora od 2011.
European Business Angels Network – EBAN CEE Committee, Predsjednik od 2016.

Funkcije u prošlosti: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), član Hrvatskog audiovizualnog vijeća 2008. – 2011.  

Izdvojene ekspedicije i putovanja:
2010. – Rusija (St. Petersburg), Estonija, Latvija i Litva
2009. – Maroko, Islamska republika Mauritanija, Mali, Obala Bjelokosti i Liberija
2008. – Indija, Nepal, Butan i Bangladeš
2007. – Demokratska republika Kongo, Republika Kongo, Gabon i Kamerun u sklopu ekspedicije „Potraga za zemljom Pigmeja“
2007. – Kazakhstan i Kirgistan
2007. – Kolumbija, Ekvador, Panama i Kostarika u sklopu ekspedicije „Prašumom od Kostarike do Galapagosa“
2006. – Burkina Faso, Gana, Togo, Benin i Niger u sklopu ekspedicije „Zapadna Afrika 2006.“